6 критеріїв вибору ідеального дитячого автокрісла

6 критеріїв вибору ідеального дитячого автокрісла

Оскільки питання безпеки при поїздці дитини в автомобілі є найбільш важливим, то і підхід до вибору крісла для малюка відноситься до непростих процедур. Необхідно знати та пам'ятати при виборі автолюльки для свого юного пасажира, якому потрібно забезпечити не лише безпеку (на максимальному рівні), а й комфорт. Інакше подорож може виявитися зіпсованою – примхливий пасажир явно не сприятиме ідеальній поїздці. Не менш важливим фактором є відповідність автокрісла Вашому автомобілю.
Як враховувати всі ці фактори при виборі, і на що звертати увагу насамперед, ви дізнаєтесь, прочитавши цю статтю. Ви навчитеся визначати характеристики автокрісел, орієнтуючись на маркування, дізнаєтеся все про види та категорії цих виробів, а також про те, як встановлювати придбану модель свого транспортного засобу.
Основне питання, на яке ми спробуємо дати у цій статті – як дізнатися, чи підходить Вам те чи інше автокрісло. Не хочете помилитися з вибором – прочитайте її до кінця.
На сьогоднішній день можна придбати дитяче крісло на будь-який смак та гаманець. Залишилося лише розібратися, які на сьогодні вимоги до безпеки та зовнішнього вигляду виробу та як правильно вибрати автокрісло для дитини.
Потроху культура перевезення дітей приживається і нашій країні. Сприяє цьому і дані статистики: при ДТП на швидкості 50 км/год утримуючий пристрій рівно наполовину знижує ризик травмування малюка. Ось чому бажання батьків придбати найкраще автомобільне крісло для перевезення дитини – цілком природне. Однак експерти, які проводять численні випробування подібних пристроїв, переконані, що ідеального автокрісла не існує, а ось найбільш підходяще для конкретного пасажира цілком можна підібрати. Для того щоб зрозуміти, як правильно вибрати автокрісло для малюка, слід врахувати основні показники та критерії безпечного та зручного перевізного пристрою, переглянути відгуки інших батьків та відео з краш-тестів популярних моделей.
Вибираючи дитяче крісло в автомобіль, необхідно заздалегідь вирішити питання, чи варто придбати пристрій із системою ISOFIX (Ізофікс) або обмежитися вибором автокрісла, яке кріпиться стандартним машинним ременем.

1. Тип кріплення
Що таке ISOFIX? Це спеціально розроблена система жорсткого кріплення. Подібне з'єднання є по суті парою кронштейнів (що знаходяться в нижній частині автокрісла), які вставляються в анкерні скоби автомобільного кузова.
 

Досить часто дитячі автомобільні крісла для найменших мандрівників додатково мають інші точки кріплення. Як запевняють виробники, подібні крісла забезпечують дитині ще більший захист.
Моделі з висувним наполегливим елементом. Така телескопічна кінцевість забезпечує нерухомість автокрісла при фронтальних ударах. Однак відгуки користувачів говорять про певні незручності в процесі експлуатації.
Модифікації з якірними ременями. Такі крісла мають додаткові фіксаційні точки за допомогою особливого ремінця з карабіном. Застібка для ременя розміщена або за підголовником сидіння, або на підлозі багажу.
Автомобілі США часто оснащені системою LATCH. В цьому випадку автокрісло кріпиться до кузова машини не за допомогою кронштейнів, а спеціальних ремінців із замками або гачками.
Перед придбаннямкрісла із системою ISOFIX слід дізнатися, чи є подібні кріплення в автомобілі. Сучасні засоби пересування оснащені клямками безпеки в обов'язковому порядку.

2. Ремені безпеки
Маленьку дитину потрібно пристібати не стандартним ременем безпеки автомобіля, а безпосередньо ременями автомобільного крісла. Вони бувають різними: одно-, три- або п'ятиточковими, а також кріплення може бути виконане за допомогою столика безпеки ( Cybex Pallas S-Fix ) . Безумовно, краще вибирати моделі, оснащені ременем з 5 точками приєднання до крісла, оскільки за аварійної ситуації навантаження розподілиться по всьому дитячому корпусу, що гарантує меншу ймовірність травмування дитини.

3. Каркас виробу
Дитяче крісло має або пластиковий, або алюмінієвий каркас. Другий варіант відрізняється більшою міцністю і, отже, безпекою, але й стоїть суттєво вище. Однак сучасна промисловість дозволяє виробляти настільки високоякісний пластик, що вироби з нього мало чим поступаються металевим аналогам. Про це свідчать і численні краш-тести.
Ще один варіант утримуючого пристрою для дітей – безкаркасне крісло. Така накидка на сидіння відрізняється компактністю та дешевизною, але у разі аварійної ситуації практично не захищає дитину від травм.
Ще один важливий параметр – анатомічність спинки. Це означає, що дана частина крісла повинна повністю повторювати всі вигини та опуклості дитячого хребетного стовпа. Такий критерій особливо важливий, якщо дитина проводитиме в машині значний час.
Для найменших пасажирів, які потребують постійного відпочинку, важливо, щоб пристрій був забезпечений регулятором нахилу, який дозволяє перетворювати автокрісло на спальне місце, наприклад як у моделі Cybex Cloud Z i-Size - єдине автокрісло, що забезпечує повністю горизонтальне положення тіла крихти.
Оскільки малюка необхідно вберегти від небезпек, що загрожують з усіх боків, особливу увагу варто приділяти безпеці при бічних ударах. Саме тому слід набувати моделей, оснащених зручним великим підголівником і глибокими бічними елементами.

4. Чохол
Цей показник не впливає на безпеку перевезення, проте важливий для пасажира, оскільки найменша незручність змушує дитину турбуватися через незручну підкладку або якість самого матеріалу. Важливо переконатися, що чохол виконаний із якісного матеріалу, який відштовхує бруд і може зніматися для прання.

5. Стандарт безпеки та маркування
Якщо говорити про надійність пристроїв загалом, то можна зробити один важливий висновок: автокрісла найбезпечніші, які сертифіковані міжнародними організаціями і оснащені спеціальною позначкою, наприклад, ECE R 44/04.
Ця позначка означає, що такі утримуючі пристрої успішно пройшли краш-тести та відповідають суворим нормативам Єдиного Європейського стандарту у четвертій редакції.
Таким чином, автокрісло, що пройшло сертифікацію, повинно мати відповідну мітку ECE R 44/04. Такий знак може виглядати по-різному, але складається з кількох обов'язкових позначок:
  • код відповідності євростандарту;
  • тип пристрою (універсальний, напівуніверсальний, спеціальний);
  • вагова група;
  • кодовий номер країни;
  • номер сертифікату;
  • серійний номер пристрою;
  • назва виробника.


6. Група автокрісла

У нашому інтернет-магазині MyLux.in.ua представлено безліч різних моделей дитячих автомобільних крісел. Подібне достаток може спантеличити будь-якого батька. Експерти радять звертати увагу на кілька параметрів:

  • вік дитини;
  • масу тіла;
  • зріст.

В даний час прийнято виділяти 5 основних груп автомобільних крісел та 3 додаткові. Кожна основна категорія відрізняється за віковими показниками, починаючи відлік, з періоду новонародженості та закінчуючи 12-річчям.

Також зараз виробниками широко представлені на ринку автомобільні крісла змішаних груп, таких як 0+/1 , 1/2/3 , 2/3 , які дозволяють батькам заощадити кошти та продовжити період використання одного автокрісла.

Основні висновки:
Щоб визначити найбільш підходяще автомобільне крісло, дитину слід зважити та виміряти її зростання.
Універсальне дитяче автомобільне крісло дозволить заощадити, оскільки поєднує в собі характеристики одразу кількох автокрісел. Однак сидіння базових категорій вважаються безпечнішими. Найкраще підібрати кілька моделей. Перевірити всю інформацію про них, наприклад, переглянути та прочитати подробиці краш-тестів, відгуки батьків.
Окремо слід уточнити особливості кріплення крісла до автомобільного кузова. Від цього залежить, зокрема, і сумісність пристрою та автомобіля.
Важливо враховувати кілька критеріїв пристрою: матеріал каркаса, особливості спинки, підголівника та ременів, наявність чохлів, що знімаються, і додаткових аксесуарів.
Купити дитяче сидіння можна у великому мережевому або спеціалізованому магазині, інтернет-ресурсі. А ось від вживаних пристроїв краще утриматися.
При придбанні товару необхідно уважно вивчити маркування, перевірити сертифікат відповідності. Також слід переконатися у правильному заповненні всіх супутніх документів – наприклад, гарантійного талону.
Насамкінець хочеться відзначити, що питання, яке автокрісло краще, повинен вирішити сам батько, орієнтуючись на особливості своєї дитини та сімейний бюджет. Важливо лише розуміти, що цей пристрій повинен обов'язково бути у вашому автомобілі для збереження життя і здоров'я юного пасажира.
19.02.2020
© 2024 mylux.in.ua Всі права захищені